”Välskriven science fiction för sex- till nioåringar är verkligen inte vanligt förekommande. Men Helen Johansson hanterar stoffet med en imponerande självklarhet. Den viktigaste förklaringen till det är förstås att hon har en god historia att berätta. Redan öppningen är hisnande och inte blir det mindre nervpirrande.”
— Borås tidning April 2015
 
 

Skrivet i Borås tidning om: Leonora och Glasplaneten


”Kapitelbok. […] Detta är en spännande och händelsedriven science fiction-historia som passar både som högläsning från 6-årsåldern till läsare uppåt 10-årsåldern. Texten är omfattande men ändå lättläst. Leonora och glasplaneten är författaren Helen Johanssons debutbok och redan 2013 fick hon Saltkråkans stipendium för denna berättelse. Den påhittiga och samtidigt modiga Leonora lyckas bli vän med ett märkligt ihopsatt piratgäng och samtidigt överlista deras rivaler. Att allt utspelar sig i rymden och i en annan sorts värld gör den extra fascinerande. Det finns inte heller särskilt många böcker på detta tema för målgruppen. […] Illustrationerna av Jonathan Iversen-Ejve är skickligt formgivna och inte minst den fantastiska framsidan kan locka många läsare. Att det ska komma fler äventyr med Leonora tror jag alla läsare kommer att önska! ”
— Utdrag ur lektörsomdöme i BTJ 2015 Lektör: Piroska Bakran
 

Skrivet i BTJ om                      Leonora och glasplaneten

 

Jag är fullständigt kär i den här boken och kan inte ens komma på något negativt att säga. Den är spännande, rolig, lagom knäpp och urgullig och jag vill sätta den i händerna på varje 6-9-åring jag känner (vilket väl uppgår till exakt 0 stycken förstås...). Vill köpa den och spara till mina framtida barn.
— Sagan om sagorna 2015
 
 

Skrivet om Lenonora och glasplaneten i bloggen "sagan om sagorna".


”Kapitelbok. De spännande äventyren i rymden med den modiga tjejen Leonora från planeten Junoo fortsätter. […] Det blir på nytt en händelserik och fantastiskt spännande resa i rymden, som passar både för högläsning men också egenläsning för barn 6–10 år. Texten är lättsamt engagerande och språket flyter smidigt tillsammans med de svartvita fantasifulla illustrationerna av Jonatan Iversen-Ejve. […] Liksom i förra delen berörs viktiga frågor på ett okonstlat och försynt sätt, här tas t.ex. exploatering och utnyttjande upp, så att det är lätt för barn (och vuxna) att få upp ögonen för liknande företeelser. Personteckningen av Leonora, som en uppfinningsrik men samtidigt omtänksam person, är stark. […] Det här är en härlig science fiction-serie av författaren Helen Johansson med många bottnar.”
— Utdrag ur lektörsomdöme i BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör: Piroska Bakran
 

Skrivet I BTJ om Leonora och OSMO 2

 

“Det finns inte så mycket riktigt bra science fiction för barn så därför är det extra roligt att del två efter Leonora och Osmo 2 är exakt lika bra som första delen. Hurra för sådana här böcker!”
— Utdrag ur Barnens bokklubbs tidning september 2016
 
 

Skrivet i barnens bokklubbs tidning om leonora och Osmo 2


Den här boken har ett helt eget äventyr och även om man förstår att karaktärerna känner varandra sedan innan flyter det på bra att läsa. Det händer något hela tiden så det är ingen risk att man blir uttråkad. Har man barn som gillar rymden och utomjordingar är det här en perfekt bok att läsa!
— Vargnatts bokhylla oktober 2016
 

Skrivet om Leonora och Osmo 2 i bloggen vargnatts bokhylla

 

”Kapitelbok. Ett nytt äventyr med Leonora, den uppfinningsrika rymdflickan från planeten Juno och hennes minst sagt ovanliga vänner i besättningen på rymdskeppet Galilei. Här finns hennes hjälpare Bobo - en liten robot, kapten A - en sur piratkapten som oroar sig för mycket, teknikern Ziggy, styrman Sinnja med flätor som extraarmar, general Jona från planeten Ex. Olika rymdvarelser med en fantastisk mångfald av olika karaktärsdrag och fysiska egenskaper. Träffsäkert om kamratskap och att ställa upp för varandra. I denna tredje del har man också lagt in fler illustrationer av Jonatan Iversen-Ejve, nu i färg, vilket kan attrahera ännu fler barn till läsning. […] Leonora och Tellus är en rolig bok, engagerande och med en stod dos spänning som passar såväl för högläsning eller enskild läsning. […]”
— Lektör Piroska Bakran, Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2018.
 

Skrivet i BTJ om Leonora              och Tellus